Vinkkejä työn välttelyyn

TKL_tyoelama

Mikä neuvoksi, jos postiluukusta kolahtaa TE-toimiston työnhakuosoitus työpaikkaan, jota et haluaisi ottaa vastaan? Työstä kieltäytymistä vaikeuttaa sitä hillitsemään rakentunut työnantajien ja TE-toimistojen välinen ilmiantoverkosto. Jos voidaan osoittaa, että työsopimus kariutuu oman menettelysi takia, voit joutua karenssiin. Mutta kuten hyvin tiedämme, onnistuvat työn välttelijät olemaan usein askeleen työvoimaviranomaisia edellä.

Vaikka työstäkieltäytyjiä vainoava työnantajien ja TE-toimistojen allianssi voi hankaloittaa työn välttelyä, se ei ikinä kykene estämään sitä kokonaan. Koska työn välttelyssä on enemmän järkeä kuin älyttömässä työssä, työkarkurit tulevat aina olemaan älykkäämpiä kuin työvoimatoimistojen orjapiiskurit. Tämän innoittamana olemme koonneet alle joitakin toimenpiteitä, joista voi olla apua työllistymisen ehkäisemisessä.

  • Työllistymissuunnitelmaa laadittaessa ja päivitettäessä TE-toimistolla on tapana kysyä tarvettasi työnhakupalveluihin. Jos haluat minimoida työvoimaviranomaisten yhteydenotot ja välttyä joutumasta TE-toimiston kursseille, osoita työnhakutaitojesi olevan kunnossa ja olevasi kykenevä hakemaan töitä itsenäisesti. Vakuuta olevasi työmarkkinoiden käytettävissä ja ilmaise luottavasi mahdollisuuksiisi työllistyä. Näytä aktiivisuutesi!
  • Työhakemus on luultavasti ensimmäinen asia, jonka työnantaja sinusta huomaa. Mikäli et halua työskennellä hänen palveluksessaan, on syytä panostaa epäedulliseen työhakemukseen ja huonoon ensivaikutelmaan. Työhakemuksen ei kuitenkaan tule olla läpinäkyvän surkea, koska tällöin se voi herättää epätoivottua huomiota. Työhaluttomuuden epäsuora ilmaisu työhakemuksessa vaatii taitoa ja mielikuvitusta. Käytä luovuuttasi!
  • Ansioluettelo saattaa vaikuttaa kriittisesti työllistymiseen. Jos et halua haettua työpaikkaa, pidä huolta, ettei CV:si näytä liian hyvältä. Monet ovat kokeneet toimivaksi malliksi kahden eri CV:n ylläpidon. Oikeata CV:tä voit käyttää siten kuin parhaaksi katsot, ja tuunattua ansioluetteloa sellaisten työpaikkojen hakemiseen, joita haluat vältellä. Jos olet epävarma keinoista, joilla voisit parhaiten huonontaa ansioluetteloasi, voit kysellä neuvoja muilta työkarkureilta. Hyödynnä verkostojasi!

Vaikka joutuisit kaikesta huolimatta työhaastatteluun, ei peli ole vielä menetetty. Niin sanottu huonon vaikutuksen tekeminen on läpi vuosien ollut tehokas keino ehkäistä työllistymistä. Perinteisiksi tavoiksi tehdä huono vaikutus työhaastattelussa katsotaan muun muassa veltto kädenpuristus, epäsiisti olemus ja katsekontaktin välttely. Lisäksi voi hienovaraisesti valittaa, miten huonosti on viihtynyt aiemmissa työpaikoissa ja esimerkiksi korostaa, että on kyllä tottunut tulemaan toimeen myös erittäin ärsyttävien asiakkaiden kanssa.

Voit myös yrittää antaa itsestäsi kuvan joustamattomana tai hankalana tyyppinä, tai tuoda vaivihkaa esiin taipumusta huolimattomuuteen ja säheltämiseen. Muista kuitenkin, että joissakin työpaikoissa saattaa olla tarvetta häikäilemättömyydelle, kun taas toisissa rennolle sekoilulle. Yritä selvittää ennalta, minkälaisia käyttäytymismalleja työpaikassa arvostetaan, ja sovella tietojasi työhaastattelutilanteessa.

Huonon vaikutuksen tekeminen on sekin taitolaji. Liian läpinäkyvät toimet työnhaun epäonnistumiseksi voidaan tulkita työvoimapoliittisesti moitittavaksi menettelyksi, mikä voi johtaa karenssiin. Voit harjoitella huonon vaikutuksen tekemistä peilin edessä, tai ystäviesi tai perheenjäsentesi kanssa.

Useat työnhakijat potevat huonoa omaatuntoa työhaastattelijoiden ajan haaskaamisesta. Muista, etteivät työnhakuosoitukset ole sinun syytäsi. Toimintasi saattaa myös avittaa sellaisen henkilön työnhakua, joka haluaa aidosti työllistyä haussa olevaan työpaikkaan. Onnistunut työnvälttely voi näin auttaa muita työllistymään, työnantajan löytämään motivoituneen työntekijän, ja sinua keskittymään muihin asioihin. Kaikki voittavat!  

Työn välttely kehittää luovuutta, innovatiivisuutta ja muita nykyisen tuotannon kannalta keskeisiä valmiuksia. Onnistunut työpaikan välttäminen on osoitus paineensietokyvystä ja taidosta hallita vaikeita tilanteita. Työn välttelijät ovat todellinen luova luokka!

Työstäkieltäytyjäliitto

www.tk-liitto.tumblr.com

Liitteet:

Te-palvelut.fi: Mitä karenssi tarkoittaa? http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/tyottomyysturva/karenssi/index.html, luettu 5.2.2018.