Ihmissyöjien manifesti

Vain antropofagia yhdistää meidät. Yhteiskunnallisesti. Taloudellisesti. Filosofisesti.


Maailman ainoa laki. Kaikkien individualismien, kaikkien kollektivismien naamioitu ilmaus. Kaikkien uskontojen. Kaikkien rauhansopimusten.


Tupi, or not tupi that is the question.


Kaikkia katekismuksia vastaan. Ja Gracchusten äitiä vastaan.


Minua kiinnostaa vain se, mikä ei ole minun. Ihmisen laki. Ihmissyöjän laki.


Olemme kyllästyneitä kaikkiin petollisiin katolisiin aviomiehiin näytelmissä. Freud teki lopun naisen arvoituksesta ja muista psykologisista kammotuksista.


Vaatteet, läpäisemätön kudos sisäisen ja ulkoisen maailman välillä ovat peittäneet totuuden. Reaktio vaatteisiin pukeutunutta ihmistä vastaan. Amerikkalainen elokuva tulee kertomaan tästä enemmän.

Auringon lapset, elollisten äiti. Siirtolaiset, orjat ja turistit ovat löytäneet heidät ja rakastaneet heitä tulisesti. Suuren kobran maassa.


Koska meillä ei milloinkaan ollut kielioppeja eikä vanhojen vihannesten kokoelmia. Emmekä koskaan tienneet, mikä oli urbaania, suburbaania, mikä rajaseutua ja mikä mannerta. Laiskottelimme Brasilian maailma-kartalla.


Osallistuva tietoisuus, uskonnollinen rytmiikka.


Kaikkia tölkkitietoisuuden maahantuojia vastaan. Elämän käsinkosketeltava olemassaolo. Esi-looginen mentaliteetti, jossa on tutkittavaa herra Lévy-Bruhlille.


Haluamme caraiba-vallankumouksen. Suuremman kuin Ranskan vallankumous. Kaikki jotain aikaan saaneet kapinat yhdistyvät ihmisen puolesta.


Kulta-aika, jota Amerikka mainostaa. Kulta-aika. Ja kaikki girlsit.


Polveutuminen. Yhteys caraiba-Brasiliaan. Ori Villegaignon print terre. Montaigne. Luonnollinen ihminen. Rousseau. Ranskan vallankumouksesta romantiikkaan, Venäjän vallankumoukseen, surrealistiseen vallankumoukseen ja Keyserlingin teknistettyyn barbaariin. Kulkekaamme…


Meillä ei koskaan ole ollut katekismusta. Elämme unissakävelijöiden oikeuden mukaan. Laitoimme Kristuksen syntymään Bahiassa. Tai Belém do Paràssa.


Mutta koskaan emme sallineet meissä syntyvän logiikkaa.


Isä Vieiraa vastaan. Hän neuvotteli meille ensimmäisen lainamme, saadakseen provision. Lukutaidoton kuningas sanoi hänelle: laita tämä paperille, mutta ei mitään konsteja. Vieira antoi lainan. Hän merkitsi Brasilian sokerin nimiinsä. Vieira jätti rahat Portugaliin ja toi meille konstinsa. Mieli kieltäytyy käsittämästä mieltä ilman ruumista. Antropomorfismi. Antropofagisen rokotuksen välttämättömyys. Vastapainoksi meridiaanin uskonnoille. Ja ulkoisille inkvisitioille.


Voimme vastata vain maailmalle, joka on yhtä korvaa.


Meillä oli oikeus verikoston kodifiointiin. Tiede magian kodifiointiin. Antropofagia. Tabun muuttaminen pysyvästi toteemiksi.

Käännettävissä olevaa maailmaa ja esineellistyneitä, kalmoiksi muuttuneita ideoita vastaan. Dynaamisen ajattelun stoppia. Yksilöä systeemin uhrina. Klassisten epäoikeudenmukaisuuksien lähdettä. Romanttisten epäoikeudenmukaisuuksien. Ja sisäisten löytöjen unohtamista.


Käsikirjoituksia. Käsikirjoituksia. Käsikirjoituksia. Käsikirjoituksia. Käsikirjoituksia. Käsikirjoituksia. Käsikirjoituksia.

Caraiba-vietti.


Hypoteesien kuolema ja elämä. Yhtälöstä minä Kosmoksen osana aksioomaan Kosmos minän osana. Hengissäpysyminen. Tieto. Antropofagia.


Vihannes-eliittejä vastaan. Yhteydessä maahan.


Meillä ei koskaan ollut katekismusta. Me saimme aikaan Karnevaalin. Intiaani, joka on pukeutunut imperiumin senaattoriksi. Esittäen Pittiä. Tai toimii Alencarin teoksissa hahmona, joka uhkuu miellyttäviä portugalilaisia tuntemuksia.


Meillä oli jo kommunismi. Meillä oli jo surrealistinen kieli. Kulta-aika.


Catiti Catiti


Imara Notiá


Notiá Imara


Ipeju


Magia ja elämä. Meillä oli aineellisten, moraalisten ja arvostusta osoittavien hyödykkeiden suhde ja jako.

Ja osasimme transponoida mysteerin ja kuoleman muutamien kieliopillisten muotojen avulla.


Kysyin eräältä henkilöltä, mitä Oikeus on. Hän vastasi minulle, että se on takuu mahdollisuuden käytöstä. Tuon henkilön nimi oli Galli Mathias, söin hänet.


Vain siellä, missä on mysteeri, ei ole determinismiä. Mutta mitä tekemistä meillä on sen kanssa?


Kap Finisterresta alkavia ihmisen historioita vastaan. Maailma vailla päivämääriä. Vailla allekirjoitusta. Ilman Napoleonia. Ilman Caesaria.


Edistyksen kiinnittäminen katalogien ja televisioiden avulla. Vain koneita. Ja verensiirtoja.


Vihamielisiä sublimaatioita vastaan. Jotka purjehtivat meren yli karavelien kyydissä.

Lähetyssaarnaajakansojen totuutta vastaan, jonka eräs ihmissyöjä, Cairun varakreivi, määritteli kaukonäköisesti: – Se on monta kertaa toistettu valhe.

Mutta eivät tulijat olleet ristiretkeläisiä. He olivat pakolaisia sivilisaatiosta, jota olemme syömässä, koska olemme voimakkaita ja kostonhimoisia kuin Jabutit.


Jos Jumala on ei-luodun universumin tietoisuus, Guaraci on elollisten äiti. Jaci on kasvien äiti.


Meillä ei ollut spekulointia, mutta meillä oli ennustaminen. Meillä oli Politiikka, joka on jakamisen tiede. Se on yhteiskunnallis-planetaarinen järjestelmä.

Muuttoliikkeet. Pako tympeistä valtioista. Kaupunkien hyytymistä vastaan. Konservatorioita ja ikävystyttävää spekulointia vastaan.


William Jamesista ja Voronoffista. Tabun muuttuminen toteemiksi. Antropofagia.


Pater familias ja Haikaran moraalin luominen: täydellinen tietämättömyys asioista + mielikuvituksen puute + tunne auktoriteetista kiinnostuneen poikasen edessä.

On välttämätöntä lähteä liikkeelle syvällisestä ateismista, jotta voidaan päästä Jumalan ideaan. Mutta caraiban ei tarvinnut, koska hänellä oli Guaraci.


Luotu tarkoitusperä reagoi kuin langenneet enkelit. Sitten Mooses harhailee. Mitä tekemistä meillä on sen kanssa?

Ennen kuin portugalilaiset löysivät Brasilian, Brasilia oli löytänyt onnen.


Soihdunkantaja-intiaania vastaan, intiaania, joka on Marian poika, Catarina de Medicin kummilapsi ja D. Antonio de Marizin vävy.


Ilo on yhdeksänkertainen todiste.


Pindoraman matriarkaatissa.


Muistia vastaan, joka on tottumusten lähde. Uudistettu henkilökohtainen kokemus.


Olemme konkretisteja. Ideat ottavat ihmiset huomioon, reagoivat heihin ja polttavat heitä julkisilla paikoilla. Hävittäkäämme ideat ja muut halvaukset. Käsikirjoitusten aikaan saamat.


Uskoa enteisiin, uskoa kojeisiin ja tähtiin.


Goethea vastaan, Gracchusten äitiä vastaan, D. João VI:n hovia vastaan.


Ilo on yhdeksänkertainen todiste.


Taistelu ei-luoduksi kutsutun ja Luomakunnan välillä – jota havainnollistaa jatkuva ristiriita ihmisen ja hänen Tabunsa välillä. Arkinen rakkaus ja kapitalistinen modusvivendi. Antropofagia. Pyhän vihollisen sulauttaminen. Jotta hän muuttuu toteemiksi. Ihmis-seikkailu. Mainen päämäärä.


Kuitenkin vain pelkät eliitit jatkoivat todella lihallista antropofagiaa, johon sisältyy elämän korkein tarkoitus ja joka torjuu kaikki Freudin havaitsemat vitsaukset, katekismuksen vitsaukset. Se ei ole seksuaalivietin sublimaatio. Se on ihmissyöntivietin lämpöasteikko.


Se muuttuu lihallisesta valikoivaksi ja luo ystävyyden. Affektiivinen, rakkaus. Spekulatiivinen, tiede. Se harhautuu ja siirtyy muualle. Palataan halveksittavaan. Katekismuksen syntejä kasaava alhainen antropofagia – kateus, koronkiskonta, herjaaminen, murha. Niin kutsuttujen sivistyneiden ja kristittyjen kansojen vitsaus, jota vastaan taistelemme. Me ihmissyöjät.


Anchietaa vastaan, joka hoitaa taivaan yhtätoista tuhatta enkeliä Iraceman maassa – patriarkka João Ramalhoa, joka perusti São Paulon.

Itsenäisyyttämme ei vielä ole julistettu. João VI:n tyypillinen lause: – Poikani, aseta tämä kruunu päähäsi ennen kuin joku seikkailija tekee sen! Karkotamme dynastian. On välttämätöntä karkottaa Bragançan henki, pappisvihkimykset ja Maria da Fonten nuuska.


Freudin kirjoihin viemää verhottua ja sortavaa yhteiskunnallista todellisuutta vastaan – todellisuus ilman komplekseja, ilman hulluutta, ilman prostituutioita ja ilman Pindoraman matriarkaatin kuritushuoneita.

 

Oswald de Andrade (1928), suomennos Eetu Viren