Sporttipubi

sporttibaari-2

Baarissa olemme tänään kaikki hyviä.

Hyvä on Eros, teknikko. Se sanoo, että pohjimmiltaan Chinaglia, jos se vaan oppisi pelaamaan päällään…

Fornara on antanut Stambazzinille anteeksi ässäparin, jonka takia se ei ole puhunut sille vuoden 68 jälkeen.

Hyvää on kahvi. Barista tekee sen parhaiden erikoistarjousten sekoituksesta, kuumaa, hienoa ja vahvaa kuin rankkarin vetäisi.

Hyvä on Muzzi. Hän toi kuusen. Sahasi sen yöllä kaupungin puistosta. Se on täynnä sydämiä, rakkausviestejä, pallon jälkiä ja koiran kusta. Ei se mitään, ajatus on tärkeä.

Sataa lunta, kengät narisevat. Lapset lyttäävät neniään lelukauppojen ikkunoihin. Cocosecco painaa nenänsä ruokakaupan ikkunaan ja myyjätär pyörtyy.

Poluzzi esittää alikulkukäytävässä joulupukkia viidensadan liiran tuntipalkalla. Nando kolaa lumet rikkaiden pihoilta ja työntää ne sisään maahanmuuttajien ikkunoista, eihän niillä toisaalta ole lämmitystäkään.

Juhlavalaistun joulukadun liikenteessä turkikset hyväilevät toisiaan kipinöitä tehden. On Joulu.

Hyvä on parkkipirkko. Hän laittaa sakkolapun mukaan kuusenhavun. Hyvä on baarin pappa, joka menee nyt ulos sylkemään.

Trinca matkustaa iso ankerias, kalkkuna ja kukonpoika kassissaan.  Se kuuluu perinteeseen. Dominikaaneilla on seimiasetelma, tehty kokonaan marsipaanista. Cinno syö salaa itämaan viisaat ja juoksee ripittäytymään.

Hopealangat virittyvät maan ja taivaan välille. On kaikkien juhla. Rotarit tarjoavat ilmaisen päivällisen köyhille lapsille. Smokki pakollinen.

Baarissa vaihdetaan lahjoja. Sikareja, vekseleitä, stadionpaikkoja. Kuusi, munkein ja mopon valoin koristeltuna, välkehtii ja levittää ympärilleen rauhoittavaa lämpöä. Epäilemättä on joulu.

Kalkkunaa kaikille. Sairaalan sairaille lihaliemessä. Vankilassa, mielisairaalassa ja kasarmilla. Ja keskiyöllä, kaverit, kunnon sulkeiset taivaallisen Herramme kunniaksi.

Tänään olemme kaikki tasa-arvoisia: ennen muuta köyhät, kunniavieraita pappien puheissa, herrojen illallispöydissä, television uutislähetyksissä.

Tänään olemme kaikki tasa-arvoisia. Mutta Tapanina minä lähden Sestriereen.

Hyvää joulua.

Stefano Benni